<rp id="yz2qk"><acronym id="yz2qk"><input id="yz2qk"></input></acronym></rp>

<tbody id="yz2qk"></tbody>
<em id="yz2qk"></em>

    <tbody id="yz2qk"></tbody>

    <em id="yz2qk"></em>

    海信科學探索中心未來展廳丨裸筑更新建筑設計事務所

    “本質”——海信未來展廳的空間營造

    “A Quest for Essence”

    The Design of HISENSE SCIEN-EXPLORATION CENTER Future Exhibition Hall

     

    這次裸筑收到的委托命題,是為國貨電視機品牌——海信——位于青島的“海信科學探索中心”營造一個復合型商業空間,包含未來電視展廳、商業入口空間、咖啡區、老電視展區等。

    This time, Roarc Renew is commissioned to create a hybrid commercial space for a long-established Chinese TV brand—— Hisense——its HISENSE SCIEN-EXPLORATION CENTER, which includes a commercial entrance space, a future TV exhibition hall, an old TV display area and a coffee shop.

    空間前身是海信電視工廠,經過數次翻新,建筑立面已與過去大相徑庭。不過,空間內部的構造體系依然延續著電視工廠時代的無梁樓板及傘形柱。這兩個空間特征,理應被完整地保護下來。

    Initially built as the Hisense TV factory, the space has undergone multiple renovations; during the process the fa?ade has changed its appearance completely. However, the internal structure with the girder-less floor and the umbrella columns was well reserved continuing the memory of the old Hisense TV factory. We believe both of these two features should be kept intact to remind people of respecting and protecting the past while unleashing unlimited impossibilities in the future.

    為何設計?

    What we are designing for?

    這是裸筑在接手每個空間都會問自己的一個問題。我們堅持每個空間有其自身的聲音,性格,形態。如同上一個項目,南京泰合璽spa館,我們堅持用紅磚自身的泰國屬性來發聲,而這次海信的屬性,是我們設計的切入點。

    This is the question that Roarc Renew will always ask ourselves for every project. We believe each space has its own voice, character and form. Just as in the recent project of TaiOursea Laomendong SPA Shop, we stuck to our view to use red bricks as a way to highlight the Thailand attributes. As with this very project, the starting point will be respecting the identity of Hisense as a brand.

    我們在參觀完海信電視機發展歷史博物館后,發現了一個被人們忽略的重要信息:電視機在一個多世紀的發展歷程里,其實就是其屏幕從模糊到清晰的過程?!皬哪:角逦钡倪^程,是人類文明發展的過程,也是歷史向我們揭示文明精良與糟粕的過程,而我們希望將這樣的“經歷”保留。

    所以,從模糊到清晰,是電視機的生產史,也是海信的發展史,更是其不斷精進的結果。

    Our visit to Hisense’s museum of TV development history has led to a not-hard-to-find but ignored information: the TV development history spanning over a century is actually an evolvement from blurred to high definition images, which can be regarded as a glimpse of the civilization process for human kind. Over time, history will tell the better from the worse. But the process itself is a treasure worthy of preservation for future review.

    In this sense, the process from blurred to high definition can not only represent the TV manufacturing history, but also Hisense’s development history and its achievements after long-term evolvement.

    此外,現代液晶電視的核心構成,是用一塊“光譜屏”與一塊“彩色屏”結合而成,光譜屏負責亮度,“彩色屏”負責飽和度。從光譜屏與彩色屏的分工組合上,也不難看出,“從模糊到清晰”的現代電視的構造:各司其職,越來越清晰的邏輯。

    In a modern LCD TV, there are two major parts playing significant roles – a spectrum screen responsible for brightness and a color screen for saturation. This separation has shown a trend towards increasing specialization and sophistication contributing to higher definition images.

    這是裸筑對室內空間的理解,追逐本質,用本質敘事。

    As always, pursuing essence and expressing it to tell the story is how Roarc Renew interprets an interior space.

    空間即像

    Space as Images

    我們把空間作為顯示的載體,作為空間敘事的一種隱喻。

    We use space as a way to show images and a metaphor to tell the story.

    我們想在空間里成兩種像:

    1 多色:從模糊到清晰的過程,即從墻面的模糊混沌的狀態,到電視機液晶屏的清晰狀態。我們邀請多媒體顧問,希望實現數字信號同頻傳導,即,電視機屏幕的圖像與空間成像保持一致,由相同的圖像的沖突,來表達從模糊到清晰這一本質特征。

    2 單色:所影射的是現代液晶電視中的核心“光譜屏”的本質特征,通過建筑材料陽光板的光過濾,將核心光譜屏的特征放大至整個空間尺度。

    We are intending to create two kinds of images in this space:

    1. Polychrome: Recreating images from blurred to clear by showing a blurring wall morphing to a high definition LCD TV. To this goal, we have invited a multi-media consultant to help realize same frequency digital signal transmission. That means displaying different resolution versions of a same image to create the contrast and show the process of a blurred image to the high resolution one.
    2. Monochrome: Reflecting the essential features of the spectrum screen, a key component in modern LCD TV. To this goal, PP sheets will be used as a light-filtering building material to magnify the features of the spectrum screen across the whole space.

    空間營造本是一種觀點營造,而這樣的觀點,是可以被賦予商業價值與意義的。

    To create a certain space is essentially to present a unique idea. Such ideas can be incorporated with business values and meanings.

    混沌的秩序性

    To Find Order in Chaos

    裸筑曾提出過:美來源于秩序中的驚鴻一瞥。這是人的眼睛與腦在經歷了教育之后所作出的共識與判斷,這是一種多數人的審美價值取向,有技巧,也具有共識。

    我們幾乎在之前所有項目中都實踐了這個方法論。禮和拱券的紀律,有光旋轉到最后的眼,泰合璽紅磚的構造秩序……都成為了“出品”的保障。但凡形成了方法論,我們就希望能夠找到其對立面,嘗試,反復,從而往前走一步地創新。

    在這個項目里,我們希望通過電子的無序來抵抗物理的有序,某種層面上來說,這也是對過去電視機的工業設計的“造形”,與現在液晶電視的“無形”的共鳴。

    Roarc Renew once put forward its approach of aesthetics: we believe that beauty imprinted on memory is a glimpse of the order in things. It is the consensus and judgement made by educated eyes and brains, a very tricky but quite common aesthetic value followed by most people.

    This approach has been applied in almost all our prior projects, whether it’s the disciplines in Carlowitz & Co’s arch ring, the eye up in MIXPACE’s spiral staircase or the orderly structure of TaiOursea Laomendong’s bricks. These orderly designs have become a mark of our products. However, established approaches won’t stop us from trying the contrary and stepping further to innovate.

    In this project, we hope to use the disorder in digital world to resist the order in physical world. It is somewhat like a reflection for the industrial designs of the obsolete TV and the modern LCD TV.

    光透過5mm陽光板呈現出一種混沌與無序,呼吸,心跳,共鳴。希望這種人為嘗試,將空間帶往“好”的一面,讓空間活著,像人一樣,微弱地活著,不顯,也不掩。

    A scene of chaos and disorder is created when the light going through the 5mm PP sheets, wherein you can feel the breath, heartbeat and certain common feelings aroused. We hope such deliberate efforts could transform the space to a “better” existence, to live like a human, a trivial being not trying to show or conceal anything.

    樹脂展臺

    Resin Exhibition Stand

    作為電視機大廠,海信的倉庫里,有30臺已被廢棄的老電視。他們有一個共同的特點:外殼已經破碎不堪,內芯也塵封已久。

    “他們應該再也不會出現在人類的視野中了吧?”

    “太可惜了?!?/p>

    Hisense is a major TV manufacturer in China, we didn’t take much trouble to find 30 obsolete old TV sets in its repository. They all have one common characteristic: casings are all broken and kernels covered with dust.

    “They will never have a chance to come into people’s view, I guess?”

    “What a pity.”

    于是,就有了我們發動整個辦公室一起“拆芯”的壯觀場面,特此要謝謝結廬Ben舉家幫忙。

    As the story continues, we have witnessed a spectacle with the whole office mobilized to dismantle the kernel. We would also like to take this opportunity to extend our great thanks to Ben from Jie Lu, who has brought his whole family to help.

    每個時代,都有每個時代的印記和特征,而這些都是那個時代最最珍貴和本質的東西。

    作為后浪,別把他們拍死在海灘上吧,公平的世界會讓命運輪回。

    因此,我們把每個零件,一五一十地拆了出來,清灰,沖凈之后,一個個打包,奔赴廣東惠州的一家樹脂澆注廠,用新的審美構成將這些零件擺放展出。

    Every generation has their unique footprints and imprints, forming the most essential treasures of a time.

    The younger generation needs to respect the history and heritage of the past as the cycle of life treat everyone equal.

    Therefore, we want to reveal a part of TV history to the youth. We toke out all parts of the TV set, swept the dust away, washed them clean and packaged them separately. And then sent them to a resin factory in Huizhou of Guangdong Province to be cast in resins, in a beautiful and peaceful arrangement based on new aesthetic values.

    現在,這個項目的未來電視展廳是用這十二組老電視樹脂展臺支撐起來的。樹脂自身的導光性,讓在其內部的舊零件們,熠熠生輝。

    And now, the 12 resin exhibition stands made up the exhibition hall. The almost transparent resin can let light fully filter through, making the internal parts all sparkly and shiny.

    空間本身的特征們

    Inherent Space Features

    1、無梁樓板的方格,所形成的“秩序感”,本夠精彩。

    高級的設計,一定是順水推舟,順勢而為。

    因此,每個方格被安置了一條變色燈帶,打亮方格的空腔。值得一提的是,每一個空腔,被設計了一道背光線,是為了營造出空腔的空間感,整體頂部,呈一面秩序。

    每一處空腔的光,有一組弱電控制,與墻面的光譜,亮暗,混沌,一脈相承。

    1. The grids formed by the girder-less floor have an inherent order, which is glamourous in itself.

    A top design always makes the best use of the original structures and forms.

    With this logic in mind, each grid was set up with a color-changing light strip to illuminate the cavity in the grid. An additional backlight line was placed in each cavity to highlight the spatial pattern, while the whole ceiling presents a sense of order.

    Apart from this, the light in each cavity is controlled by a set of weak current to follow the changes in spectrum, brightness and definition of the wall.

    2、傘形柱

    精致與混沌的空間中,夾雜了一份老建筑的記憶,也是對這些傘形柱的敬意。我們花了很大的力氣,將混凝土本身的粗糙質感剝離,打磨。

    2. Umbrella Columns

    These old umbrella columns standing in this exquisite but chaotic space carries many old memories of the old architecture. To pay salute to it, we have spent lots of efforts to polish the concrete surface to take away some of the roughness.

    3、消防樓梯

    處理方式類似,營造出精致與粗糙的沖突,通過鋼扶手的秩序,賦予空間的飽滿性。燈的排布,指向,成為了在通道空間中,最為本質的存在。

    3. Fire Stairs

    Taking a similar approach, exquisite combines with roughness to create a certain contrast. The order of the steel rail has given the space a sense of fullness. The arrangement and direction of the lights demonstrated the most essential existence in the stair space.

    4 磨石粒

    畢竟這是一個商業項目,商業本身的露出,是我們對業主的敬意。這個世界上,有一種綠色,叫做海信綠,這是海信人的驕傲,是青島青的代表。我們尋找到一種骨料,與海信綠接近,通過磨石無數次沖刷而成型平坦,并透出一粒粒的海信綠。我們希望將隱喻的價值更多地展現在商業露出里,不顯,也不掩。

    4 Grinded Grains

    Considering it’s a commercial project, we have a duty to show the commercial elements as a respectful gesture to the proprietor. There is a color called Hisense green, an iconic color which all Hisense people take pride in. We managed to find a kind of aggregate with a similar color to Hisense green. We hope the Hisense green to be exposed by the grains after millions of grinding between millstones. Thus, the commercial metaphor is shown in an implicit and natural way, rather than showing or concealing something deliberately.

    最后,裸筑對于設計本質的追求,執著。也是我們對待每個項目的立場??臻g營造是建筑的一層分支,我們希望通過邏輯,本質,意義,更多抽象思維來對待這個具象且直接的世界。

    As always, Roarc Renew is dedicated to exploring the essence of architecture. This is also the way we dealt with every project we took. With the space creation being a branch in architectural design, we hope to use logic, essence, meaning and more abstract thinking to define this concrete and impulsive world.

    項目信息

    Project Information

    項目名稱:海信科學探索中心未來展廳

    Project name: HISENSE SCIEN-EXPLORATION CENTER Future Exhibition Hall

    項目地點:中國青島

    Location: Qingdao, China

    項目地址: 山東省青島市市南區江西路11號

    Address: No.11, Jiangxi Road, Shinan District, Qingdao City, Shandong province, China

    建筑面積:1200平方米

    Building area: 1200 square meters

    設計單位:裸筑更新建筑設計事務所 roarc.cn

    Designer: Roarc Renew (roarc.cn)

    主持建筑師:柏振琦

    Principal architect: Robben Bai

    項目建筑師:盛朦萱

    Principal architect: Sheng Mengxuan

    設計團隊:梁蕭怡? 顧倩? 吳葉靜?? 楊俊一

    Design team members:? Liang Xiaoyi, Gu Qian, Wu Yejing, Yang Junyi

    老電視機拆解+樹脂亞克力島臺制作: 柏振琦 郁穎 盛朦萱 張成華 張海波 張小凡 梁蕭怡 薛樂騫 陸慧沁 王麗 何銀

    Old TV set disassembly+Resin acrylic island production: Robben Bai,Yu Ying, Sheng Mengxuan, Zhang Chenghua, Zhang Haibo, Zhang Xiaofan, Liang Xiaoyi, Xue Leqian, Lu huiqin, Wang Li, He Yin

    燈光設計:降昭龍

    Lighting Design: Jiang Zhaolong

    多媒體顧問:上海贏贊數字科技有限公司

    Multimedia consultant: BEBEETECH DIGITAL CO.LTD

    施工顧問:張成華 結廬裝飾

    Construction consultant: Zhang Chenghua from Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co., Ltd.

    施工方:上海結廬裝飾設計工程有限公司

    Constructor: Shanghai Jielu Decoration Design Engineering Co., Ltd.

    攝影師:Wen Studio, 蟈蟈

    Photo credits: Wen Studio, GuoGuo

    業主:海信集團有限公司

    Client: Hisense Co.,Ltd.

    主要建材:水磨石 陽光板 和紋不銹鋼

    Main building materials: Custom terrazzo, Polycarbonate Sheet, Irregularly-lined stainless steel

    設計時間:2019. 03-2019.05

    Date of design (start and completed date): 2019. 03-2019.05

    施工時間:2019. 07-2019.10

    Date of construction (start and completed date): 2019. 07-2019.10

     

    zh_CN簡體中文