<rp id="yz2qk"><acronym id="yz2qk"><input id="yz2qk"></input></acronym></rp>

<tbody id="yz2qk"></tbody>
<em id="yz2qk"></em>

    <tbody id="yz2qk"></tbody>

    <em id="yz2qk"></em>

    HEYTEA LAB廈門萬象城店丨MOC DESIGN OFFICE

    傾斜的空間藝術

    ——HEYTEA LAB廈門萬象城店

    HEYTEA LAB at The MixC Xiamen

    — A space featuring a slanting aesthetic

     

    此間HEYTEA LAB地處廈門本島的核心商圈,開敞的復式結構給予MOC DESIGN充分的空間條件進行設計探索。他們結合場域本身的特質,創造出自下而上微微“傾斜”的空間儀式,來容納自由延展的城市生活與社交可能。

    Located in the commercial hub of Xiamen Island, the project is a flagship store of HEYTEA, China’s leading tea drink brand. Based on characteristics of the open two-storey architectural space, MOC DESIGN OFFICE created bottom-up oblique order within it, which accommodates various possibilities for urban life and socializing.

    引光入室的通透空間,可見二層傾斜的頂面

    The transparent space brings in ample daylight and reveals the slanting ceiling on 2F

     

    靈動界面?

    Dynamic surfaces

    店鋪位于街區轉角,由兩面成90度夾角的玻璃幕墻圍合,引光入室的通透姿態,向行人釋放最大的善意。

    The store is situated at the street corner, and is enclosed by two glass curtain walls which form a right angle. The transparent glass opens the interior to the outside and enhances its interaction with outdoor pedestrians.

    主入口 Main entrance

    室內呈現現代主義的理性幾何形式,運用簡單而樸質的材料及用色,營造精神氣質與藝術風格有機結合的整體氛圍?;炷僚c金色不銹鋼構成界面的材質對比,黑色烤漆作為裝飾細節帶來時尚度的平衡。金色不銹鋼還延續為樓梯裝置,在柔和的光線投影下散發靈性,成為立面景觀中的視覺亮點。

    The overall space features modern geometric forms, simple, austere materials and hues, as well as an ambience that combines spirit and artistic style. Large areas of interior surfaces are covered with concrete and gold stainless steel, which present strong contrast of textures. Black baked finish is applied to details, helping to strike a balance and add a modern touch to the space. Besides, gold stainless steel is extended to the staircase installation, which appears more flexible and dynamic under the soft light and becomes a visual highlight in the space.

    從入口看向吧臺,一側傾斜的墻面懸浮于空間中

    As looking from the entrance to the bar counter, a floating oblique wall on its side comes into view

    ▼ 被切割成細條的混凝土石板與金色不銹鋼構成界面的材質對比,黑色烤漆的茶葉陳列架和黑色細線吊桿作為裝飾細節帶來時尚度的平衡

    Linear Concrete panels and golden stainless steel form strong contrast of textures, while decorative details including tea display shelves coated in black baked finish and thin black hanging rods help to strike a balance and add a modern touch to the space

    ▼ 金色不銹鋼延續為樓梯裝置,成為立面景觀中的視覺亮點

    Gold stainless steel is extended to the staircase installation, which becomes a visual highlight in the space

    ▼ 樓梯細部 Staircase: details

    ▼ 從樓梯處看向二層 Looking upward to 2F from stairs

     

    與場地對話

    Dialogue with the site

    原建筑的管道擠在一側,為了保留最高限度的對外展示面,設計師采取因地制宜的做法,以小角度傾斜的天花和墻體,回應場地的高低差現狀。創造性的解決方案將強加于項目的束縛條件化作機遇,高效而藝術地實現設計價值。傾斜的建筑體量不但謙遜地融入場域,還展現出充滿力量的結構之美,形成極有辨識度的空間記憶線索。

    In the original architectural space, all pipes were set on one side. And the space has height differences. In order to respond to site conditions and open the interior to the outside to the greatest extent, the designers made the ceiling and walls slightly slanting. Such a creative solution effectively solved site constraints and realized the value of design in an artistic way. Oblique blocks blend into the site in a low profile, showcase strength and a structural aesthetic, and form an identifying characteristic of the store.

    ▼ 軸測圖 Axonometric diagram

    ▼ 設計師因地制宜,將場地天花因管道原因造成的高差現狀轉換為具有力量感的空間結構 The designers responded to site conditions, and turned height differences caused by pipes into structures featuring a sense of strength

    ▼ 從高座區看向茶極客吧臺 ?

    Viewing Tea Geek Lab counter from high seating area

    ▼ 二層整體空間概覽 Overall view of 2F

    ▼ 插畫區細節 Illustration area: details

     

    打破對稱 ??

    Breaking with conventional symmetry

    混凝土斜面之下,空間姿態更加舒展,突破傳統的對稱與均分,在更大尺度上追求張力與動勢感??臻g體塊的水平組構與傾斜穿插,推移動線中的界面變化,隱性劃分出不同樣式布置的座位區。

    With a series of oblique surfaces, the interior space has a dynamic appearance. It breaks with conventional symmetry, and shows a sense of tension. Spatial blocks are combined horizontally or interpenetrated in a slanting manner, which creates visual variations and marks off several distinctive seating areas.

    ▼ 結合場地本身局限,通過空間體塊的組構與穿插,將功能座位區隱藏于界面變化之中 Based on site constraints, spatial blocks are combined and interpenetrated to form seating areas full of variations

    ▼ 傾斜的空間結構在更大尺度上追求張力與動勢 Slanting spatial structures show a sense of tension and dynamic ?

    幾何手法的分割和聚合,創造理性而細膩的層次體驗,滿足更多元化的空間需求,也契合品牌自身的創新精神。結構、材料、建筑、環境融為一體,合成一個承載大眾當下生活的有機整體。

    The geometric segmentation and combination of blocks create rich experiences, meet diverse spatial demands, and also fit into HEYTEA’s creative spirit. Structures, materials, the building and environment are harmonized into an organic whole — an urban destination that serves for the public.

    ▼ 平面圖 Plan

    項目名稱: HEYTEA LAB廈門萬象城店

    設計單位: MOC DESIGN OFFICE (www.moc-office.com )

    主創設計師:梁寧森,吳岫微

    設計周期:2018.9-2018.10

    竣工:2018.12

    項目地址:廈門湖濱東路99號華潤中心萬象城1層

    面積:460㎡

    主材:水泥石預制板,金色亂紋不銹鋼,KD木飾面板

    業主:喜茶

    攝影師:直譯建筑攝影

    Project name: HEYTEA LAB at The MixC Xiamen
    Design company: MOC Design Office (www.moc-office.com)
    Chief designers: Liang Ningsen, Wu Xiuwei

    Design phase: September – October 2018

    Completion: December 2018
    Location: 1F, The MixC, Hubin East Road, Xiamen, China
    Area: 460㎡
    Main materials: precast cement board, gold stainless steel, KD unpainted wooden panel

    Client: HEYTEA

    Photography: ArchiTranslator

     

    zh_CN簡體中文