<rp id="yz2qk"><acronym id="yz2qk"><input id="yz2qk"></input></acronym></rp>

<tbody id="yz2qk"></tbody>
<em id="yz2qk"></em>

    <tbody id="yz2qk"></tbody>

    <em id="yz2qk"></em>

    濟南綠城金融中心丨gad杭州

    gad作品 | 時代的親歷者——濟南綠城金融中心

    gad Works | A Witness of the Times- Jinan Greentown Financial Center

    “四面荷花三面柳,一城山色半城湖”的泉城濟南,傳統市中心面貌呈現出鱗次櫛比的變化,與此同時傳統在與現代的融合、互動中煥發新的活力。綠城金融中心項目就位于濟南的傳統市中心區域,北臨濼源大街,周邊分布眾多傳統的商業樓宇與傳統民居,形式各異。它就像一位初來乍到的新面孔,與不同的建筑面貌交匯,新與舊的層疊帶來多樣性的趣味。

    The verse of “A picturesque city surrounded by hills and lakes lined with lotus flowers and willow trees” is a vivid reflection of Jinan, also known as Quancheng (the city of springs). Its traditional downtown appearance now presents with changes. At the same time, traditions are being revitalized in the integration and interaction with the modern. Greentown Financial Center Project is located at the traditional downtown area of Jinan, facing Luoyuan Avenue in the north. It is surrounded by many traditional commercial buildings and traditional residential buildings in different forms. Like a new comer, the new and the old bring a variety of interest with the intersection of different architectural features.

    融入城市的設計策略Integrated Urban Design Strategy

    基于平衡經濟性與城市基調的建筑設計策略,綠城金融中心采取舒緩內斂的形態融入傳統市中心天際線,并不強調過多的變化來昭示城市地位,而是尋求與周邊不同時代的建筑的對話共生。

    With the architectural design strategy based on the balance of economy and urban tone, Greentown Financial Center adopts soothing and restraining forms to blend into the traditional downtown skyline. It does not emphasize too many changes to manifest the status, but seeks a dialogue and symbiosis with the surrounding buildings of different ages.

    綠城金融中心所在場地呈L型短邊臨街,東西狹長,超高層塔樓高度達190米,樓內承擔辦公、商業等功能,在面寬40米的限制之下,采取體塊切分的方式,延展內部的景觀視線,保障千佛山-大明湖視線通廊的連續性。獨立辦公區塊呈U型展開與主塔樓相連,配套公寓分置于西側,橫向與豎向的體塊關系,相互映襯主樓的挺拔與群房的舒展。

    Greentown Financial Center is located on an L-shaped site with a short street frontage. Long and narrow on the east and west, its super-tall tower is 190 meters high. The building undertakes office and commercial functions. Limited by a width of 40 meters, it adopts block segmentation to extend the view of the interior landscape, ensuring the continuity of the view corridor between Thousand Buddhas Mountain and Daming Lake. The independent office block is connected to the main tower in a U-shaped manner, and the supporting apartments are located on the west side. The horizontal and vertical block relation sets off the tall and straight main building and the stretching group housing.

     

     

    建筑表情,材質與立面?Architectural Expression, Material and Facade

    建筑表情則進一步回應建筑的整體感與延展性。外立面被賦予簡潔豎向的金屬線條,與建筑玻璃材質緊密貼合,平添一層精確推敲的陰影關系,在豐富建筑表情的同時,近人尺度上弱化建筑體量帶來的壓迫感,營造謙遜宜人的臨街界面。并且運用契合當地氣候條件的綠色設計原則,外立面單元式內呼吸雙層幕墻間設空氣層,配置獨立的通風系統,達到溫感控制的效果,提供適度能耗的高品質辦公環境。

    The architectural expression further responds to the overall sense and extensibility of the building. The facade is endowed with a simple vertical metallic line, which is closely matched with the building’s glass material and adds an elaborate shadow relation. While enriching the expression of the building, the pressure brought by the building volume is weakened on the approachable scale to create a modest and pleasant frontage interface. In addition, the green design principle that conforms to the local climate conditions is applied. Air layer is arranged between the external facade unit type interior breathing double-layer curtain wall and independent ventilation system is configured to achieve the effect of temperature sensing control and provide a high-quality office environment with moderate energy consumption.

     

     

    有機關聯的空間序列?Organically Related Spatial Sequence

    綜合體建筑通常具備較強的人群吸附效應,人群與場所的互動中能夠催化空間活力,這樣有機的聯系也提升了場所的豐富度,綠城金融中心在界定場所的同時兼顧建筑的有機聯系。

    Complex buildings usually have a strong crowd adsorption effect, and the interaction between the crowd and the place can catalyze the spatial vitality. Such organic connection also improves the richness of the place. Greentown Financial Center not only defines the site but also considers the organic connection of the building.

    除了現代化的商務辦公場所,建筑師還從內部的開放性出發,U型圍合成半開放的內庭院,例如商業購物、接待洽談、辦公小憩等較強共享社交功能的空間安放于此。建筑采取低體型系數、底部架空及南北貫通的形態與空間,優化辦公庭院風、光等微氣候環境因素。

    In addition to the modern business office space, the architects also set out from the openness of the interior and adopt a U-shaped composite semi-open inner courtyard to accommodate spaces with strong shared social functions like commercial shopping, reception and negotiation, office and rest areas. The building adopts the form and space of low form coefficient, overhead bottom and north-south connection, and optimizes the micro-climate environment factors such as wind and light in the office yard.

    從商務辦公到交通通行,建筑不再是被單一的框定功能,而是趨向于多元化的場所性格。建筑的底層商業空間開放打通,繼而為東舍坊周邊的市民提供南北向人行的通道,流線組織有效的串聯起城市空間。前序廣場則供人們停留、鍛煉、交談等豐富的日?;顒?,界定場所之外,創造建筑、居民與城市的關系之間的“邊界效應”。

    From the commercial office to the traffic, the building is no longer a single framed function, but tends to be a diversified site. The commercial space on the ground floor of the building is opened up, thus providing a north-south pedestrian passage for the citizens around Dongshefang and effectively connecting the urban space with the streamline organization. The square is for people to stay, exercise, talk and conduct other rich daily activities. Beyond the defined site, “boundary effect” is created among the relationship between the building, the residents and the city.

     

    結語Conclusion
    當建筑的高度一次次刷新人們對于摩天大樓的想象,摩天大樓也作為時代親歷者,見證了城市的新陳代謝。在川流不息的濼源大街上,綠城金融中心與古城風貌、車流、人群往來輝映,晨間夜晚,建筑仿佛一座舒展的雕塑,沉默的見證濟南的活力。

    When the height of buildings refreshes people’s imagination of skyscrapers again and again, skyscrapers also witness the metabolism of cities as witnesses of the Times. In the bustling LuoYuan Avenue, Greentown Financial Center and the ancient city landscape, traffic and crowd reflect each other. In the morning and at night, the building is like a sculpture stretching out, silently witnessing the vitality of Jinan.

    項目名稱:濟南綠城金融中心

    Project Name: Jinan Greentown Financial Center

    項目地點:山東省濟南市

    Project Location: Jinan City, Shandong Province

    詳細地址:山東省濟南市歷下區濼源大街8號

    Detailed Address: No.8, Luoyuan Avenue, Lixia District, Jinan, Shandong

    項目類型:公建

    Project Type: Public Construction

    設計時間:2012-2014

    Design Time: 2012-2014

    建成時間:2017.10

    Completion time: October, 2017

    項目規模:150000㎡

    Project Scale: 150000㎡

    設計單位:gad杭州

    Design Unit: gad Hangzhou

    項目總監:王宇虹

    Project Director: Yuhong Wang

    項目主創:王曉夏

    Project Lead: Xiaoxia Wang

    完整團隊成員

    Full Crew

    建筑:王宇虹、王曉夏、蘇玲、陳悅潔

    Architecture: Yuhong Wang, Xiaoxia Wang, Ling Su, Yuejie Chen

    結構:胡達敏、宋仁乾、汪光滿、王昕

    Structure: Damin Hu, Renqian Song, Guangman Wang, Xin Wang

    給排水:吳文堅、趙雅萱

    Water Supply and Drainage: Wenjian Wu, Yaxuan Zhao

    暖通: 戚乙、張言軍、張震寰、李金牛

    HVAC: Yi Qi, Yanjun Zhang, Zhenhuan Zhang, Jinniu Li

    電氣: 陸柏慶、劉傳譜、任飛宇

    Electric: Baiqing Lu, Chuanpu Liu, Feiyu Ren

    其他參與者

    Other participants

    幕墻設計:海德工程咨詢(北京)有限公司、江河幕墻

    Curtain wall design: HEAD Construction Engineering Consulting Services and Jianghe Curtain Wall

    室內設計:深圳市杰恩創意設計股份有限公司、上海迪揚建筑設計事務所

    Interior design: Shenzhen JIANG & ASSOCIATES, Shanghai AUCH Space Design

    景觀設計:遨天設計有限公司

    Landscape design: Cohere Design Co.,Ltd.

    業主:山東財富縱橫置業有限公司

    Client: Shandong Spacious Fortune Real Estate Co., Ltd.

    結構手法:框架-核心筒結構體系

    Structural approach: frame-core tube structural system

    建筑材料:玻璃、金屬

    Building materials: glass, metal

    zh_CN簡體中文