<rp id="yz2qk"><acronym id="yz2qk"><input id="yz2qk"></input></acronym></rp>

<tbody id="yz2qk"></tbody>
<em id="yz2qk"></em>

    <tbody id="yz2qk"></tbody>

    <em id="yz2qk"></em>

    四世住宅/tomomi kito architect & associates

    建筑 室內

    感謝來自tomomi kito architect & associates的分享

    項目:改造現有的兩層木質結構房屋

    地點:日本,東京

    設計師:Tomomi Kito, tomomi kito architect & associates?(http://tomomikito.com/index.html)

    Project: Renovation of the existing two-story timber structure house

    Location: Tokyo, Japan

    Architect: Tomomi Kito, tomomi kito architect & associates (http://tomomikito.com/index.html)

    這是大約40年前在東京修建的現有的兩層木制結構房屋的室內建筑重新改造項目??蛻羰且粚δ贻p的夫婦,并且妻子的父母在翻新之前就住在那里??蛻魶Q定和他們的父母一起住在這所房子內。不知之后,妻子獨自一人生活在遠離東京的農村的祖母也決定住在這所房子里。

    This is an interior renovation project of an existing two-story timber structure house in Tokyo built approximately 40 years ago.?The client is a young couple, and the wife’s parents were living there before the renovation. The client decided to live with their parents in this house. Soon after, the wife’s grandmother who lives alone in the countryside – far from Tokyo – also decided to live together in this house.

    因此,客戶要求將這所房屋改造成適合四代的房屋:祖母(第一代),父母(第二代),客戶(第三代),客戶的兒子(第四代)。盡管家庭的每位成員的日常行為模式是不同的,但是重點是創造一個能夠促進在一個屋檐下的幾代人生活間聯系的空間。

    As such, the client requested to renovate the house suitable for accommodating 4 generations – the grandmother (1st generation), parents (2nd generation), the client (3rd generation), the client’s son (4th generation).?While the daily behaviour patterns of the each family member is different, creating a space to promote connection between all generations living under one roof became a major focus.

    況且,我們還發現現有的房間被分成了較小的功能,因此它們對外界環境和彼此之間都不開放,導致日照和自然通風不暢??紤]到這些問題,我們覺得提高空間質量、采光和通風也是改造的關鍵。

    Moreover, we found the existing rooms were split into smaller functions and as such, they were not open to the outside environment nor to each other, leading to poor daylight and natural ventilation.?Having these issues in mind, we decided that improving the quality of the space, daylighting and ventilation were also essential to the renovation.

    首先,我們仔細研究了私人房間的布置,以充分利用現有的窗戶,以此最大限度地發揮自然采光和通風的優勢。 其余空間被指定為“共享空間”; 所有家庭成員都可以使用空間,并在每層樓都設有公用設施。

    Firstly, we carefully studied the arrangement of the private rooms to take full advantage of existing windows thus maximizing natural daylight and ventilation. The remaining spaces were designated as “shared space”; spaces open to all family members and planned in each floor with utilities.

    私人房間也可以在成員之間交換使用,以增強世代之間的溝通交流,就如同是分享生活方式。 共享空間中的“共享”性質在與外界的連接中被有意識地加強了,比如將入口空間直接連接到“共享空間”以及在“共享空間”中安裝一個大窗口。

    The private rooms are also exchangeable among the members so as to enhance communication between generations; similar to a share-house lifestyle. The nature of “share” in the shared spaces was consciously enhanced by making the connection with the outside, such as directly connecting the entrance space to the “shared space” and installing a large window in the “shared space”.

    與此同時,我們也重新考慮了現有的結構,盡管這些柱子在現有的分區下進行了緊密有序的布置,但是我們發現現有的房屋在結構上是不平衡的,缺乏必要的結構阻力。

    At the same time, we also reviewed the existing structure. Although the columns were densely arranged in accordance with the existing partitions, we found that the existing house was structurally unbalanced and lacked the necessary structural resistance.

    因此,我們決定通過支撐梁和結構膠合板增加固件,同時優化其現有結構部件的使用。

    As such, we decided to add reinforcements through supporting beams and structural plywood whilst optimizing the use of its existing structural components.

    作為研究的結果,一些柱子被認看作是多余的,因此可拆卸(總共20根柱子被移除),同時提供了創造沒有柱子的開放空間的機會。

    As a result of such studies, some columns were deemed redundant and thus removable (total 20 columns were removed), providing an opportunity to create open spaces free of columns.

    二樓共享空間的天花板是懸鏈狀的,增強了與外界的自然連接,并將自然光照擴散到空間中。

    The ceiling of the shared space on the second floor is catenary shaped – enhancing a natural connection to the outside and maximizing the diffusion of the natural lighting into the space.

    懸吊的天花板溫柔的覆蓋了這個4代家庭,他們將享受生活在擁有充沛自然照明和自然通風的空間。

    The catenary-shaped ceiling gently envelopes all 4 generations of families who ultimately enjoy living in a space abundant of natural lighting and ventilation.

    結構設計:建筑結構研究所

    技術顧問:Yutaka Misawa

    燈光顧問:Kanae Hagiwara

    完工時間:2017年4月

    照片版權:satoshi shigeta (所有字母小寫)

    圖名:tomomi kito architect & associates

    Structural designer: Building Structure Institute

    Technical advisor: Yutaka Misawa

    Lighting advisor: Kanae Hagiwara

    Completion: April 2017

    Photo credit: satoshi shigeta (all small letters)

    Drawing credit: tomomi kito architect & associates

    zh_CN簡體中文